200 vuotta vanhalla vesimyllymiljöö kätkee monia salaisuuksia.
Myllyssä oli sekä kuorimiskivi että jauhamiskivi, joilla jauhettiin viljaa, kuten kauraa, ruista ja ohraa. Myöhemmin myllyllä alettiin myös valmistaa hiutaleita, muun muassa kaurahiutaleita.
Myllymökin pienellä puolella asui mylläri perheineen, vaimonsa ja kuuden lapsensa kanssa. Pitkien matkojenkin takaa tuli asiakkaita hevosilla jauhamaan viljat. Usein he pyysivät myös yöpymispaikkaa, ja pieni perhe tiivisti asuntonsa, jotta myös vieraat pystyivät majoittumaan. Vieraillessanne Kahdessa Kalassa voitte käväistä myllymökin tiloissa ja pohtia, kuinka kahdeksan hengen perhe pystyi elämään ja nukkumaan näin pienessä tilassa ympäri vuoden, vieläpä vieraidensa kanssa. Aikojen saatossa mylläreinä toimi useita eri henkilöitä perheineen. Viimeisenä myllärinä toimi Antero Pesonen.
Kaurakosken Mylly oli tärkeä osa Tuupovaaran kylän sähkönsaantia. Ensimmäiset sähkövirrat saatiin kylälle myllyltä jo ennen talvisotaa, vuonna 1935. Sodan aikana oli laajalti käytössä pääasiassa öljylamppuja, mutta armeijan esikunta käytti myllystä saatavaa sähköä.
Myöhemmin sähkönjakelu laajeni, ja kuparilangat vedettiin viisi kilometriä, läpi kylän aina Olli Vatasen kotitilalle saakka. Sähkön saaminen kylään herätti kiinnostusta, ja parhaimmillaan jopa 20 taloa sai sähkövalaistuksen kotiinsa Kaurakosken Myllyltä. Vielä tänäkin päivänä Kahden Kalan tilalla käytettävä sähkö tuotetaan myllyn generaattorilla.
Myllyn toiminta päättyi 1960-luvun alkupuolella, mutta isämme Tatu Vatanen kunnosti sen 1970-luvun lopulla. Yrityksemme Kahden Kalan perustamisen myötä myllyyn avattiin Myllykahvila, mutta edelleen siellä myös jauhettiin kauraa, ohraa ja ruista. Kaurahiutaleitakin valmistettiin kahvila-asiakkaille. Kahden Kalan mailla alettiin myös kasvattamaan lohia, joita myytiin niin yksityisille asiakkaille kuin läheisiin kauppoihin.
Kahden Kalan tilalla vierailijat saivat itse kalastaa lohen ja valita, halusivatko he sen lämmin- tai kylmäsavustettuna. Vierailun aikana asiakkaat saattoivat nauttia lohikeittoa Myllykahvilassa, seurata myllärin työskentelyä tai viedä lapset vesivoimalla toimivaan karuselliin.
Tällä hetkellä mylly toimii pääasiassa sähköntuottajana, mutta sen tiloja hyödynnetään myös monenlaisiin tapahtumiin. Kahvion puolelle on järjestetty muun muassa yritysten kokouksia, virkistyspäiviä ja ruokailutilaisuuksia. Myllykahviota on käytetty myös ulkohäiden juhlapaikkana, joten se on monikäyttöinen ja muuntuu erilaisten tarpeiden mukaan.
Vaikka myllyssä ei tällä hetkellä jauheta jauhoja tai kaurahiutaleita, se on edelleen täysin toimintakunnossa ja valmiina palvelemaan, kun aika on oikea.
Tervetuloa rentoutumaan Kahteen Kalaan!